#29 Fatta beslut

Är du en person som fattar beslut i stunden eller är du en person som helst vill sova på saken innan du bestämmer dig? Jag är den senare av dem.

Många av oss gillar inte att fatta beslut, vi vill inte behöva välja det ena över det andra. Vi överanalyserar, överväger, ställer för och nackdelar mot varandra och drar gärna ut på tiden så mycket vi kan innan vi bestämmer oss. Allra helst skulle vi inte behöva bestämma oss alls. 

Faktum är det är såhär våra hjärnor fungerar när vi låter dem få göra som de vill. Vår hjärna ogillar förändring och gör allt den kan för att skydda oss. Den vill inte göra saker som den inte vet utkomsten av och inte ta några onödiga risker. Den försöker förutspå alla möjliga hinder, hot och utmaningar på vägen innan den vill välja det ena alternativet över det andra. 

Problemet är att vi omöjligt kan veta innan vad som är “rätt” beslut för oss att ta. Och att hålla två konkurrerande val i huvudet samtidigt stjäl både massor av vår energi och tid. Vi slösar inte sällan timmar, dagar, veckor och år på att inte bestämma oss.

Hur ofta står du inför situationer när du är obeslutsam? Det kan vara både små och stora beslut som när du lägger ihop blir anmärkningsvärt mycket. Det kan vara att välja vad du ska äta för frukost, vilka kläder du ska ha, vilken film du ska se, om du ska stanna kvar på jobbet eller inte, om din partnern är rätt för dig eller om du ska boka den där resan som du så länge velat boka. 

Lösningen är alltid att fatta beslut snabbt och att stå fast vid dem.

När du fattar beslut och står fast vid dem får du så mycket tid och energi över till annat. Du kan alltid hitta en annan väg längre fram. Du kommer ingen vart om du inte vågar satsa och prova dig fram.

Min coach utmanar mig att fatta beslut på 30 sekunder. Det är verkligen inte vad min hjärna vill göra, men jag tjänar så mycket tid och energi på att göra det. Dessutom är jag så mycket mer produktiv eftersom jag får saker gjorda. Det behöver inte ligga massa oklara beslut i bakgrunden och ta upp plats utan jag kan använda det utrymmet åt saker som faktiskt hjälper mig framåt.

Vad har du själv just nu i ditt liv som du inte fattat ett beslut kring? Som ligger där i bakgrunden och tar upp din tid och energi? Jag utmanar dig att fatta beslutet idag och att stå fast vid det. 

Jag lovar, blir du bra på det här så kommer du att bli förvånad över effekterna det kommer ha i ditt liv.

Det här en av de viktigaste sakerna jag arbetar med mina klienter med. Att förstå varför vi inte vill fatta beslut och varför det är så avgörande att göra det.

Prova själv, det kommer bokstavligen att förändra ditt liv. Jag lovar.