Kategorier
Okategoriserade

#26 Buffering

Buffering är saker vi gör för att fly undan en känsla eller obehag. Vi gör det ibland när vi känner oss ensamma, frustrerade, när vi känner ångest, oro, sorg eller när vi är uttråkade.

När saker blir jobbiga tar vi gärna tillflykt till saker som får oss att må bättre i stunden, t.ex. äta onyttig mat, dricka alkohol, spela spel, facebook, instagram och shopping. Det är ett sätt för oss att fly undan verkligheten för en stund och ger oss en dopamin-kick.

Det finns 3 anledningar till att vi använder oss av Buffering

  1. Söka njutning i stunden
  2. Undvika smärta
  3. Fly undan obehag (negativa känslor)

Det som kan vara bra att känna till är att buffering alltid ger oss en kortsiktig och temporär tillfredsställelse och kommer med en negativ konsekvens. Det leder till att vi skjuter upp saker, inte tar tag i saker som vi sagt att vi ska göra och håller oss tillbaka.

Och.. Det vi vill ha finns alltid på andra sidan av buffering.

En smalare kropp, mera tid och energi, bättre relationer, mer pengar och ett mer meningsfullt jobb. Om vi inte skulle undvika obekväma situationer och känslor så hade vi redan haft det där.

Så om vi använder buffering för att undvika obehagliga känslor, och vi vet att buffering bara är temporärt och att det kommer med en negativ konsekvens, vad är då alternativet?

Det är här vårt riktiga arbete kommer in! Botemedlet mot buffering är att lära oss att känna och acceptera våra känslor, istället för att försöka fly undan eller tvinga bort dem. 

För när vi försöker tvinga bort en känsla blir den bara värre. 

Föreställ dig att du vill gå ner i vikt. Du vet vad du behöver göra men när det är dags att röra på dig så har du ingen lust. Du bestämmer dig för att titta på en film istället för att gå promenaden. Det känns bra när du tittar på filmen men när filmen är slut är du kvar med känslan av oduglighet, besvikenhet och är inte ett steg närmare målet. Tänk dig nu att det här är ett mönster som ofta händer. När saker blir jobbiga och tuffa finner du tillflykt till onyttig mat och alkohol. Är det då så konstigt att du inte går ner i vikt?

Föreställ dig nu istället att när det är dags att snöra på dig skorna och gå promenaden och olusten kommer, så är det okej. Du går ändå. Du vet att inte alla promenader kommer att vara härliga och det är precis så som det ska vara. Det är en del av den mänskliga upplevelsen. Och du vet att även om en promenad inte gör så stor skillnad så kommer 10 promenader att göra det.

När vi verkligen kan tillåta känslorna och vara okej med att känna dem så minskar de och försvinner. 

Vi är så rädda att känna en känsla att vi låter det hålla oss tillbaka från att ens försöka ta oss dit vi vill. Vi är för rädda för att ens börja.

När använder du buffering i ditt liv, och varför? Är tillfredsställelse i stunden verkligen mer värt än det som finns på andra sidan?