#23 Lärdomar från mitt företag

Den här veckan tänkte jag dela med med mig några av mina största lärdomar och insikter från de första åren med eget företag.

Att ta steget och satsa på en dröm är aldrig enkelt. Det finns en miljon anledningar för varför vår hjärna inte tycker att vi ska göra det. Att vi inte vet hur, att vi inte har tid, pengar, energi eller kunskapen som krävs för att lyckas. Att lämna sin trygga plats, sin komfortzon kräver mer än vara viljestyrka. Jag är glad att jag till slut vågade ta steget och inte lyssnade till allt min hjärna försökte avråda mig från. 

Här kommer 5 av mina största lärdomar från mitt företag. 

Förhoppningsvis kan jag inspirera dig som sitter i samma båt som jag gjorde och ge några kloka ord på vägen.

Lärdom #1

Att inte säga inte upp sig från sitt jobb förrän man har en bra grund att stå på. Den här lärdomen gjorde jag tidigt. Jag trodde att jag behövde frigöra tid för att kunna satsa på mitt företag, men det slutade med att det istället tog mer tid och energi än det gav. Att inte veta om jag skulle klara av att betala räkningar satte mycket stress och press på mig och pusslande för att få ihop det med extrajobb. Idag väljer jag att ha en stabil inkomst så att jag kan investera i mig själv (min egna utveckling) och mitt företag.

Lärdom #2

Det finns inga rätt svar. Det finns inte ett sätt som fungerar för alla. Innan jag hittade min egna röst och sätt att göra saker såg jag mig ofta utanför efter vad jag skulle göra och hur jag skulle göra saker. Det var inte förrän ja riktigt förstod att jag hade alla svaren inom mig och att jag behöver prova mig fram till vad som fungerar för just mig som allting lossnade. Min lärdom här är att alltid svara på sina egna frågor och att vara villig prova nya saker.

Lärdom #3

Var äkta, genuin och ärlig. Dela med sig av sina erfarenheter. Dela med sig av sina framgångar, sina misslyckande och allt däremellan. Låt människor få lära känna dig och det du står för. Var inte rädd att visa dig sårbar, det gör att människor kan relatera till dig och det du gör. Om du vill bygga relationer med människor så måste du släppa in dem i ditt liv.

Lärdom #4

Det finns inga misslyckanden, utan bara lärande. Vi behöver prova oss fram och se vad om fungerar och inte fungerar. Desto mer vi provar, desto bättre blir vi. Allt är svårt i början, till och med att gå och cykla. En viktig framgångsfaktor för mig har varit att ständigt utvärdera vad som fungerar, inte fungerar och vad jag ska göra annorlunda.

Lärdom #5

Att ha verktygen från coachingen och stöd från min coach har varit avgörande för mig. Att få ha någon att dela resan med och hjälp för att hitta hur jag håller mig själv tillbaka och att utmana hur jag ser på saker har gjort att jag mycket lättare har kunnat tackla utmaningar som kommit i min väg.