#12 Vad skulle du göra om du hade mer tid?

Vad skulle du göra om du hade mer tid? Om jag kunde ge dig två timmar extra varje dag, vad skulle du använda dem till? Skulle du lägga dem på att ta igen förlorad sömn, ha mer tid för dig själv, kanske lägga dem på din egna personliga utveckling, läsa mer, spendera mer tid med familjen eller få in ett par extra timmar jobb? Vad önskar du att du hade mer tid att göra som du idag prioriterar bort eller skjuter längre fram?

Föreställ dig nu att du inte behövde de där två extra timmarna för att göra allt det där du just fantiserade om. Tänk om det var möjligt att ha tid för allt det där som du idag inte hinner med och vill göra OCH samtidigt ha utrymme över för fritid/egentid. Låter det omöjligt? Det är det inte alls!

Såhär är det. Vi är väldigt bra på att fylla ut den tid vi har, och ofta är vi inte ens medvetna om att vi gör det. Har du koll på vad du lägger dina 24 timmar varje dag på? Troligtvis inte. Vår hjärna är älskar att automatisera våra vanor och ofta är vi inte ens medvetna om att vi gör det vi gör. Det är lite som att köra bil till en plats du kört till många gånger tidigare. Du behöver inte längre tänka på hur du åker eller vart du kör, hjärnan har kopplat upp sig på autopilot och du kan fokusera på annat.

Och vi kan nog alla vara överens om att ingen av oss har extra tid liggandes, ifall det skulle dyka upp något? Vi använder upp all vår tid. Vi fyller våra dagar på alla möjliga sätt. Och då är inte så konstigt att vi inte har utrymme i vårt redan fullspäckade scheman när det dyker upp något nytt som vi vill göra.

Första steget till att skapa utrymme och mer tid är att ställa dig frågan varför du inte har tillräckligt med tid idag. Varför räcker inte tiden till? Sök efter svaret och fråga varför igen. Hoppa inte över den här övningen, den är superviktigt för att du ska förstå varför du gör det du gör. 

Ofta kommer vi fram till att en del saker vi gör är saker som inte ens är särskilt viktiga för oss. Det har bara blivit vanor i våra liv som vi inte ifrågasätter. Och att vi ger bort mycket av vår tid till andra människor. Fundera över vad och vem du ger bort tid till. 

Vi tror ofta att vi kommer att få mer tid senare, men det stämmer inte. Vi behöver skapa den. Vi behöver skapa utrymme i våra scheman för det som är viktigt för oss. Annars kommer vi att spendera tiden på precis samma saker som vi gör just nu eller fylla den på andra sätt.

Vill du ha utrymme för dig själv och dina drömmar så behöver du skapa det. Ingen annan kommer att göra det åt dig. Du äger din tid. Du får bestämma vad du vill göra med dina 24 timmar. Och första steget är att bli medveten om vad du lägger tiden på idag. Och sedan välja om du vill fortsätta lägga tiden på det, eller lägga den på andra saker.

Valet är ditt min vän.