#6 Värdet av att säga nej och konsekvenserna av att säga ja.

Det här är något jag funderat en hel del över de senaste dagarna; Vad är värdet av att säga NEJ och konsekvenserna av att säga JA när någon ber oss om något?

Många av oss säger ja till saker som vi egentligen inte vill eller har tid med. Vi säger ja för att vi inte vill att personen som frågar ska tycka illa om oss eller bli arga. Vi gör det för att vara hjälpsamma när någon ber om vår hjälp.

Och oftast tänker vi inte så mycket längre än så, men vad vi behöver funder över är: Vad blir egentligen konsekvenserna för oss själva när vi säger JA till någon annan?

Ett exempel på det här skulle kunna vara att du är på jobbet och din kollega kommer fram och frågar om du kan hjälpa honom med en sak. Du säger ja, du hjälper honom och en timme senare är ni klara. Du återgår till ditt skrivbord för att få klar dina saker för dagen. Enda problemet är att du nu är en timme kort och hinner inte med att du behöver göra, utan det slutar med att du jobbar över, och familjen som planerat att ni skulle äta middag ihop får göra det utan dig. Konsekvensen av att du sa ja till din kollega blev att du inte kunde åka hem i tid och äta middag med din familj. 

Lite dramatist exempel kanske men det är faktiskt vad som händer när vi inte tänker efter vad vi säger nej till när vi säger ja till någon annan. Vi säger faktiskt nej till oss själva. 

Så vi vänder på det, vad är värdet av att säga nej? Värdet att säga nej har med integritet att göra och att du värnar om din tid. När du säger nej till andra så säger du ja till dig själv och det som är viktigt för dig. Och det betyder inte att du inte alltid säger nej, utan att du tänker efter en gång extra innan ja säger ja till något du inte vill eller har tid till.

Och när vi lär oss att inte säga ja till allt som kommer i vår väg så får vi så mycket mer tid att lägga på sånt som är viktigt för oss, våra vänner, vår familj, vårt arbete, vår hälsa och vår egna personliga utveckling.

Känner du igen dig i ofta sätta andra människor före dig själv, och att säga ja fast du kanske egentligen inte vill? Är du rädd för vad andra skulle tycka och tänka om dig om du faktiskt sa nej? Det här är fullt normalt! Det är hur vi människor är konstruerade. Men det behöver inte vara så, jag kan hjälpa dig att förstå varför du hellre säger ja än nej och hur du ändrar på det för gott.

Vill du veta mera så hör av dig!