Dagen jag slutade att äta socker

Dagen jag slutade att äta socker – 1 januari 2016.

Att tänka sig ett liv utan socker, går det ens? Hade du frågat mig i början av 2015 så hade jag gapskrattat. Varför kanske du undrar? För att jag var tokig i allt som var sött. Jag skulle vilja gå så långt som att kalla mig beroende. Sedan hände något i slutet av 2015 som var vändningen för mig.

Tro det eller ej men det började som ett nyårslöfte. Efter några veckor i december med alldeles för mycket godis, kakor, sötsaker, magont och dippar som hette duga så bestämde jag mig (och min man) att ta en liten paus ifrån sockret. Jag tänkte att två veckor borde räcka bra.

Under de kommande två veckorna tog jag bort allt som innehöll socker och vande mig av vid sötad yoghurt, fun light, flingor, ketchup, sylt m.m. Jag minns att det inte alls var gott i början.

Efter två veckor så hade något hänt. Suget hade avtagit. Det kanske låter fånigt, men maten hade börjat smaka mer. Jag beslöt att fortsätta att hålla upp med sockret, ett litet tag till. Inte för att jag kände att jag måste men för att det hade börjat kännas så jäkla bra.

Dagarna blev till veckor, veckor till månader och månader till år och idag finns inte ens en smula sug kvar. Personer frågar mig ofta hur jag kan ha så bra karaktär, men då ler jag bara. För mig handlar det inte längre om karaktär, jag är ju inte ens sugen.

Jag tror att en viktig nyckel för mig har varit att inte förbjuda något och att börja identifiera mig som en person som inte äter socker. Jag vill vara en förebild för andra och för mig är hälsan det viktigaste som finns. Och så finns det ju så mycket annat gott man kan äta istället.

En helt ny värld öppnade upp sig när jag första gången snubblade över rawfood-bakelser. Jag köpte min första bakbok och jag lärde mig att baka utan socker. Idag finns det inte mycket som jag inte kan baka. Semlor, tårtor, chokladbollar, brownies, muffins, glass …

Lite över tre år sedan har gått sedan jag slutade äta socker. Vitt socker. Och faktum är, att jag aldrig mått bättre.

Spana gärna in min receptsida, där hittar du massor med goda recept utan socker.