Vad är kombucha?

Kombucha, livets elixir?

Kombucha, fermenterat te, har använts i Asien i tusentals år, men har på senare tid blivit oerhört populärt i västvärlden på grund av sina många fördelar. Drycken har använts för sina hälsobringande egenskaper inom den asiatiska kulturen i årtusenden och tros ha sitt ursprung redan i den kinesiska Qin-dynastin för 5000 år sedan. Kombucha, som görs på en sorts svamp (scoby), kallas i Kina för ”Livets Elixir” och är både extremt nyttigt och väldigt gott.

Vad menas med kombuchasvamp/scoby?
Kombuchasvampen, eller scoby – symbiotic culture of bacteria and yeast, som den också kallas är själva jäskulturen som används för att fermentera teet.

Vad finns det för fördelar med kombucha?
Det gör gott för tarmfloran, för immunförsvaret och innehåller vitaminer som gör gott för olika saker i kroppen.

Vad innehåller kombuchan?
Den innehåller bland annat:

  • Probiotika
  • Glukonsyra (som finns naturligt i frukt och honung)
  • Jästsvamp som tillverkar vitaminer och innehåller mineraler och aminosyror.
  • Antioxidanter – speciellt om drycken bryggs på grönt eller vitt te.

Var kan man köpa kombucha?
Numera finns det kombucha i alla möjliga smaker och varianter i vanliga livsmedelsbutiker. Vill du göra din egen kombucha och vill köpa en svamp/scoby att utgå ifrån så hittar du det i vissa hälsokostaffärer, det går också lätt att beställa hem på nätet.