Gör din egen kombucha

Recept – så gör du ditt egna fermenterade te

Kombucha, fermenterat te, har använts i Asien i tusentals år, men har på senare tid blivit oerhört populärt i västvärlden på grund av sina många fördelar. Drycken har använts för sina hälsobringande egenskaper och kallas i kina för ”Livets Elixir” Kombucha, som görs på en sorts svamp (scoby), kallas i Kina för ”Livets Elixir” och är både extremt nyttigt och väldigt gott.

DU BEHÖVER

1 kombuchasvamp (scoby/bebissvamp)
2 dl startväska
1 dl vitt ekologiskt socker (svampen äter upp mestadels av sockret)
2 liter vatten
2 tepåsar ekologiskt te (grönt, vitt eller svart)
1 stor glasburk
1 liten duk och ett snöre/gummisnodd.

(Har du ingen egen kombuchasvamp kan du odla fram en egen på samma sätt, förutom att istället för att lägga i svampen och startvätska så häller du i en flaska opastöriserad kombucha. Det tar då lite längre tid första gången)

INSTRUKTIONER

1.Börja med att sterilisera glasburken genom att sätta in den i ugnen i 10 minuter på 125 grader.

2. Koka upp vatten i en stor kastrull. Stäng av plattan, lägg i tepåsarna och låt dra i minst 15 minuter.

3. Låt svalna något och blanda i sockret.

4. När teet svalnat helt helt, häll över i glasburken och lägg i kombuchasvampen samt startvätskan.

5. Fäst en duk över öppningen och låt stå på en varm plats i hemmet, ej i direkt solljus i ca 1-2 veckor.

6. Smaka av kombuchan genom att ta ett sugrör som du håller under svampen. Skapa ett tryck genom att sätta tummen för öppningen, ta upp sugröret och smaka av. När du är nöjd med smak så är kombuchan färdig.

7. Plocka upp kombuchasvampen med en rena händer och skölj försiktigt av i rinnande vatten. Förvara svampen med 2 dl kombucha vätska i en steriliserad glasburk i kyl med lock på, eller brygg direkt en ny omgång på samma sätt som instruktionerna ovan.

8. Sila av kombuchan och häll upp i steriliserade glasflaskor. Vill du ha lite kolsyra låter du glasflaskorna stå kvar i rumtemperatur med lock på i ca 1-2 dagar. Du kan även smaksätta kombuchan med bär, frukter eller örter.

SMAKFÖRSLAG (ungefär 50 – 75 g frukt/bär till 1liter dryck.)

Hallon – svarta vinbär
Krusbär – päron
Blåbär – hallon
Ingefära
Granatäpple
Äpple
Ananas
Mango
Jordgubbar